Historie van Henselmans

Een korte geschiedenis van een bedrijf met een lange bestaansgeschiedenis. Henselmans bestaat sinds 1878 en is als een echt familiebedrijf gevormd met alle kenmerken van dien: aangenaam, kwalitatief hoogstaand, ondernemend en flexibel. 

Henselmans

Het begin In 1878 begint Arnold Henselmans een bouwbedrijf. Zijn zoon Jan zet het bedrijf voort en richt later met zijn zoon Arnold (vernoemd naar zijn opa) de vof Bouwbedrijf J. Henselmans op. Na de Tweede Wereldoorlog, ten tijde van de wederopbouw, groeit het bedrijf flink en wordt het een gerenommeerde en toonaangevende bouwonderneming.

NA WOII
Na WOII bestuurt Arnold de onderneming met zijn twee broers, Jan en Wim. Begin jaren ‘60 richten ze een bouwcombinatie op met de firma Kuyt. De bouwcombinatie Henselmans - Kuyt realiseert in die jaren veel woningbouwprojecten van honderden woningen. Begin jaren ‘70 verhuist het bedrijf van Dorpsstraat 558 in Noord-Scharwoude naar de huidige locatie aan de Oostelijke Randweg 8.

Jaren ’70-‘90
Henselmans - Kuyt ontsnapt niet aan de algehele malaise in de bouw eind jaren 70, begin jaren 80. In 1982 neemt Jan, zoon van de inmiddels overleden Arnold, het bedrijf over. De firma Henselmans - Kuyt houdt op te bestaan en Jan gaat weer 'alleen' verder met Henselmans. Hij begint met 7 man personeel. Na zijn plotselinge overlijden in 1985 leidt zijn vrouw Truus het bedrijf, totdat in 1996 zoon Arnold, vernoemd naar de oprichter en zijn opa, het stokje over. Hij doopt het familiebedrijf om tot Henselmans Bouwbedrijf B.V. en staat nog altijd aan het hoofd ervan.


Henselmans

Jaren 2000 
De zaken gaan goed en de groei zet gestaag door. De huisvesting wordt gemoderniseerd en in 2005 nemen wij Houtenbos Bouwbedrijf over, een gerenommeerde familiebedrijf uit Bergen. In april 2008 wordt Gielens Bouwbedrijf uit Schagen eraan toegevoegd, eveneens een al lang bestaand familiebedrijf. Door  deze overnames kan Henselmans alle markten bedienen: van de kleinste verbouwing door particulieren tot de grootste nieuwbouwcomplexen voor de zakelijke markt en alles wat daar tussen ligt. Ook grootschalige renovatie en onderhoudswerkzaamheden voor woningcorporaties of (semi)overheden.

2010 tot nu
Het flink gegroeide Henselmans ontspringt helaas niet de dans van de kredietcrisis en de daaropvolgende malaise in de bouw. Medio 2010 komt er aan 132 jaar familietraditie een abrupt einde door een faillissement. Gelukkig lukt het - door de lange geschiedenis, de opgebouwde en goede naam en veel doorzettingsvermogen - om een doorstart te realiseren. Henselmans wordt weer Henselmans en gaat met een kleinere groep mensen en zonder dochterbedrijven terug naar de roots waar de kracht van het bedrijf ligt: woningen bouwen!
 
In 2005 ontstaat er binnen Henselmans een eigen echte ontwikkel tak. De projectontwikkelaars zorgen voor diverse mooie projecten en langzaam veranderd Henselmans van een “aannemer” in een “ontwikkelende aannemer”. In 2018 worden de handelsnaam en het bedrijfslogo aangepast van Henselmans Bouwbedrijf naar Henselmans Bouw en Ontwikkeling en is de verandering definitief.
 
Met een kleine fijne club mensen werken wij dagelijks aan onze visie: Projecten ontwikkelen die bijdrage aan een mooie omgeving en bouwen wat de klant vraagt en verwacht, tegen scherpe prijzen, op een duurzame en verantwoorde wijze. Op naar de volgende 145 jaar!